Landschapsogen

Educatief spel voor schilderwerken of tekeningen

 

 

Dit project verwijst naar een tekst van Petrarca, De beklimming van de Mont Ventoux, waarin hij de landschappen beschrijft die zich tijdens zijn avontuur aan hem voordoen. Het bijzondere van deze tekst is dat hij zowel externe als interne landschappen oproept (beelden en emoties die bij hem opkomen).

Landschapsogen is een behendigheidsspel dat zich afspeelt in een ronde doos. Op de bodem van de doos zie je een landschapsschilderij. Op de voorgrond staat een wandelaar wiens ogen uit twee bewegende knikkers bestaan. Die moet je terug in hun holtes plaatsen. Op een van de twee knikkers staan gekleurde letters, op de andere zwarte. Slaag je erin om de twee knikkers op hun plaats te krijgen, zie je welke twee letters het meest in het midden van de ogen staan. De gekleurde letter daagt ons uit om vijf woorden te vinden die beginnen met deze letter en verband houden met de landschapselementen uit de achtergrond. De zwarte letter nodigt ons uit om vijf woorden te bedenken die verband houden met een emotie of herinnering die het personage zou kunnen ervaren tijdens zijn tocht doorheen het landschap.

 


 

Elke doos bevat een ander landschap. De werken (schilderijen of tekeningen) die deze landschappen weergeven, houden rechtstreeks verband met de plaats waar de animatie zich afspeelt.

 

 

Le paysage en main

Jeu pédagogique en lien avec des œuvres peintes et dessinées

 

Pour bien s’approprier une peinture de paysage, il est proposé de saisir intimement le mouvement contenu dans chaque élément représenté : un nuage qui passe, une herbe qui pousse, une feuille qui tremble, un personnage qui se déplace
Grâce aux cartons colorés coulissants de ce livre d’exercice, il est possible – sur base d’un dessin en noir & blanc – d’imaginer la couleur de chaque élément, de la prendre littéralement en main et de lui donner vie suivant le rythme que nous ressentons dans l’image déposée sous nos yeux.

 


 

 

 

Je télécharge la présentation et les histoires