Landschapsogen

Educatief spel voor schilderwerken of tekeningen

 

 

Dit project verwijst naar een tekst van Petrarca, De beklimming van de Mont Ventoux, waarin hij de landschappen beschrijft die zich tijdens zijn avontuur aan hem voordoen. Het bijzondere van deze tekst is dat hij zowel externe als interne landschappen oproept (beelden en emoties die bij hem opkomen).

Landschapsogen is een behendigheidsspel dat zich afspeelt in een ronde doos. Op de bodem van de doos zie je een landschapsschilderij. Op de voorgrond staat een wandelaar wiens ogen uit twee bewegende knikkers bestaan. Die moet je terug in hun holtes plaatsen. Op een van de twee knikkers staan gekleurde letters, op de andere zwarte. Slaag je erin om de twee knikkers op hun plaats te krijgen, zie je welke twee letters het meest in het midden van de ogen staan. De gekleurde letter daagt ons uit om vijf woorden te vinden die beginnen met deze letter en verband houden met de landschapselementen uit de achtergrond. De zwarte letter nodigt ons uit om vijf woorden te bedenken die verband houden met een emotie of herinnering die het personage zou kunnen ervaren tijdens zijn tocht doorheen het landschap.

 


 

Elke doos bevat een ander landschap. De werken (schilderijen of tekeningen) die deze landschappen weergeven, houden rechtstreeks verband met de plaats waar de animatie zich afspeelt.

 

Het eindeloze landschap

Grafisch interpretatie spel

 

Na: De zondvloed, Nicolas Poussin; De val van Icarus, Pieter Bruegel; Landschap met de boetvaardige H. Hieronymus, Joachim Patinir; De storm, Giorgione; De Laistrygonen, Romeinse periode.

 


 

 

De kleuren van het landschap

Combinatie set